Η δημιουργία του Μουσείου
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διαδρομή της δημιουργίας του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη, και περιγραφή της διαδικασίας από τον ίδιο τον καλλιτέχνη:
«Το κτίριο έχει μορφή Ηπειρωτικής αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Διαβάζεται στο σύνολο των όγκων και στα στοιχεία που φέρει, με τον ανάλογο διάλογο κλειστής (τοίχοι, στέγες) και ανοιχτής (παράθυρα, πόρτες) φόρμας.
Προσπαθώ επίσης να σεβαστώ: πρώτο, την παράδοση, από την οποία πήρα όλα τα στοιχεία για να σχεδιάσω και να φτιάσω αυτό που βλέπετε, δεύτερο, τον περιβάλλοντα χώρο (φύση) και τρίτο, τον επισκέπτη, που ανάλογα με τις γνώσεις και την αγάπη του θα αποκαλύπτει ένα-ένα τα στοιχεία στην εξέλιξή τους, στη μερική και γενική θέα του όλου έργου.»
Η έκταση στο Μπιζάνι Ιωαννίνων αποκτήθηκε το 1983 από τον καλλιτέχνη.
«Το πρώτο που ’κανα, ήταν να χαράξω δρόμους. Καθόρισα με μεγάλη προσοχή που θα γινόταν τα κτίρια. Έτσι, όπως ανεβαίνουμε, χαράχτηκε δεξιά η άνοδος και αριστερά η κάθοδος/έξοδος.»
«Το ένα κτίριο μήκους 14 μέτρων, που βλέπετε αριστερά σας, στεγάζει τη βιβλιοθήκη και το εργαστήριό μου. Το άλλο στο βάθος κτίριο, μήκους 24 μέτρων, είναι το κυρίως κτίριο του Μουσείου, που ενσωματώνεται με άλλα κτίρια από την πίσω πλευρά του.»
«Το κτίριο, είναι δικό μου σχέδιο. Το δούλεψα από πηγές που πήρα από τα παραδοσιακά μας αρχοντικά, στα Γιάννενα και στην Ήπειρο γενικότερα. Προσπαθώ από την αρχή να έχω μεγάλη ενότητα στην ποικιλία και να κρατήσω την αφανή αρμονία, το ρυθμό και το μέτρο, κατά το δυνατόν.»
Παύλος Βρέλλης, από τον οδηγό του Μουσείου, έκδοση 2010.